Polotvrdé syry
Polotvrdé syry tvoria rozsiahlu a u nás najrozšírenejšiu skupinu tzv. eidamských syrov alebo nazývaných ako syry z nízkodohrievanej syroviny. Ich doba zretia, ktorá môže byť časovo veľmi rozdielna (najmenej 3 týždne a najviac 2 roky) vplýva na dosiahnutie rozdielov v chuti a konzistencii.
Syry s kratšou dobou zretia majú kyslejšiu, jemne mliečnu chuť a v konzistencii sú tvrdšie a gumovitejšie.
Druhy syrov vyrábaných u nás:
- Eidamské tehla – s obsahom 30% a 45% tvs, sušina najmenej 52% alebo 55%
- Levická tehla
- Senická tehla - s obsahom 30% a 45% tvs, sušina najmenej 52% alebo 55%
- Tekovský salámový syr
- Gouda – s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 54%
- Castelan – s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 54%
- Eidamský blok Liptov – s obsahom 42% tvs, sušina najmenej 52%
- Kriváň - s obsahom 53% tvs, sušina najmenej 56%
- Chabovec – s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 56%