Naši partneri

Plesňové syry

Plesňové syry sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry. Podľa rastu plesne (na povrchu alebo vo vnútri syra) a jej špecifických vlastností (farby, aktivity pri štiepení bielkovín a tukov v mlieku a v syroch), získajú syry charakteristické vlastnosti (rozdiely v chuti, konzistencii). Patria medzi zrejúce syry.

Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:

Syry s modrou alebo zelenou plesňou vo vnútri cesta

Zrejú najmenej 2 týždne. V tomto čase narastie pleseň vo vnútri cesta, ale konzistencia syrov je tuhá, drobivá, chuť prevažne kyslá. Syry po tejto dobe môžu ďalej zrieť, pričom sa neustále ošetrujú; doba zretia môže pokračovať až do 6 mesiacov, pričom syr získava čoraz mäkšiu až roztierateľnú konzistenciu a postupne nadobúda viac na pikantnej chuti. Zretím sa syr stáva kvalitnejší, lahodnejší a žiadajúcejší pre skutočných syrárskych labužníkov. Predlžovanie doby zretia je možné uplatňovať iba u kvalitných syrov vyrobených z kvalitného mlieka.

Najznámejšie plesňové syry s plesňou vo vnútri syra sú:

Syry s bielou plesňou na povrchu

Zrejú najmenej do doby nárastu bielej plesne na povrchu syra (7 – 9 dní), pričom syr má ešte stále tuhé až tvarohovité jadro. Zrenie môže pokračovať ďalej do vnútra syra a to až do úplného prezretia celého syra, pričom syr získava výbornú syrovú chuť, častokrát s „hubovou“ príchuťou. Syry môžu zrieť až dva mesiace. Vyrábajú sa o rôznej tučnosti.

Najznámejšie syry s bielou plesňou na povrchu sú:

Syry dvojplesňové

Kombináciou dvoch druhov plesne – bielej na povrchu a modro-bielej vo vnútri cesta – sa dosiahne nielen rozdielny vzhľad syra, ale aj intenzívnejšie zrenie syra zvonka i zvnútra, čím syry po vyzretí získajú vynikajúcu výrazne mliečno-smotanovú až pikantnú syrovú chuť. Tieto syry sú chuťovo i vzhľadom veľmi atraktívne.

U nás sa vyrába druh: