Parené syry
Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (Korbáčiky, Parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).
Najznámejšie druhy našich syrov:
Oštiepok
-
z kravského mlieka:
- Zvolenský oštiepok s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 57%
- Oravský oštiepok, 43% a 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Tvrdošínsky parený oštiepok – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 46%
- Gazdovský oštiepok
- Bánovecký oštiepok – s obsahom 40% tvs -
z ovčieho mlieka:
- Ľubčiansky oštiepok – s obsahom 43% tvs, sušina najmenej 60% -
Oštiepok v polovičnej forme, tzv polooštiepok a to s názvami:
- Polooštiepok – s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Gazdovecký polooštiepok 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Bánovecký polooštiepok – s obsahom 40% tvs
Parenica
Korbáčik a Korbáčik nite
Parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika. Obľubujú ich „veľkí“ i „malí“ konzumenti. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku v sušine.
– Oravské syrové tyčinky – s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
– Oravské syrové nite – s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
– Bánovecký korbáčik – s obsahom 35% a 40% tvs
Druhy ďalších vyrábaných parených syrov:
-
z kravského mlieka
- Inovec – s obsahom 30% tvs
- Bebrava - s obsahom 40% tvs
- Koliba - s obsahom 30% a 40% tvs, sušina najmenej 46%
- Kaškaval – s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%
- Vartáš – parený salámový syr s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 53%
- Oravan údený – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 50%
- Primáš - s obsahom 30% tvs, sušina najmenej 48%
- Mozzarella – bochníkový tvar, bez nálevu, s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 50% -
z ovčieho mlieka
- Kaškaval ovčí - s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%