Čerstvé a mäkké syry
Medzi čerstvé syry patria všetky druhy, ktoré sú charakteristické dobrým prekysnutím syra po výrobe a môžu sa konzumovať po jej ukončení. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku (odtučnené až po vysokotučné), o rôznej sušine i rozdielnej konzistencie (hrudkovitej, mäkkej až polotvrdej).
Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:
-
vyrobené z kravského mlieka:
- Tvarohy
- Ricotta - čerstvý srvátkový syr
- Cottage cheese - bez i s ochutením s obsahom tuku 4,0 – 4,6 na 100 g syra
- Kravský hrudkový syr, nazývaný i Mliekarenská hrudka , 45% tvs, sušina 45%
- Syrové torty – kombinácia rôznych druhov syrov -
vyrobené z ovčieho mlieka:
- Merino – s obsahom 45% tvs, sušina 54%
- Ovčí hrudkový syr -
syry v soľnom náleve:
- Feta – slaný syr naložený buď v soľnom náleve alebo v oleji bez a s ochutením
- Akawi – slaný biely syr