Smotanový krém
Smotanové krémy sú najrozšírenejšie tvarohové výrobky pre deti. Najčastejšie sa vyrábajú s príchuťou vanilkovou a ovocnou. Základnými surovinami na výrobu vanilkového smotanového krému je tvaroh, smotana, cukor a vanilková príchuť. U ovocnej varianty sa na miesto vanilky používa ovocná zložka, napríklad jahodový džem. Smotanové krémy majú veľmi jemnú konzistenciu pretože sa na ich výrobu používa tvaroh pastovitej konzistencie, spravidla tvaroh vyrobený kontinuálnym spôsobom na odstredivkách.
Technológia výroby smotanových krémov je jednoduchá, no náročná na dodržanie hygieny. Tvaroh s cukrom a smotanou sa zmiešava v špeciálnych miešačkách, kde sa dosiahne veľmi jemná konzistencia. Podľa pôvodnej receptúry sa k tvarohu pridáva smotana, ktorá je našľahaná. Smotanové krémy sa ihneď po výrobe chladia na teplotu 6°C a uchovávajú v chladiarni pri teplotách 2°C až 4°C. Smotanové krémy majú obmedzenú dobu spotreby. Na predĺženie trvanlivosti, a to nielen smotanových krémov ale aj iných výrobkov z tvarohu, sa používa tepelné ošetrenie. Napríklad termizácia tvarohu a tvarohových výrobkov je ohrev týchto výrobkov po skončení ich štandardného výrobného procesu na teplotu najmenej 50°C a najviac 75°C v trvaní najmenej 20 sekúnd.
Pri termizácii mliečnych výrobkov možno používať aj zdravotne neškodné prídavné látky ako je modifikovaný škrob, želatína a iné. Ak sa mliečne výrobky, rôzne krémy alebo dezerty pri výrobe termizujú (tepelne ošetrujú) musí sa v ich názve uviesť slovo „termizované“. Termizácia mliečnych výrobkov sa uskutočňuje v termizačných zariadeniach, ktoré sú v podstate miešačky vybavené na priamy, alebo nepriamy ohrev horúcou vodou, alebo parou.