mlieko.sk

Polotvrdé syry

Polotvrdé syry tvoria rozsiahlu a u nás najrozšírenejšiu skupinu tzv. eidamských syrov alebo nazývaných ako syry z nízkodohrievanej syroviny. Ich doba zretia, ktorá môže byť časovo veľmi rozdielna (najmenej 3 týždne a najviac 2 roky) vplýva na dosiahnutie rozdielov v chuti a konzistencii.
Syry s kratšou dobou zretia majú kyslejšiu, jemne mliečnu chuť a v konzistencii sú tvrdšie a gumovitejšie.

Syry zrejúce dlhšiu dobu získajú od plnšej mliečno-syrovej chuti až po pikantnejšiu syrovú chuť, s jemnou konzistenciou. Nasladlo-mliečno až orieškovou chuťou sa vyznačujú syry s tvorbou ok v ceste (ako sú holandský druh Leerdamer, nemecký syr Grünlader a pod.).

Druhy syrov vyrábaných u nás:

  • Eidamské tehla – s obsahom 30% a 45% tvs, sušina najmenej 52% alebo 55%
  • Levická tehla
  • Humenská tehla - s obsahom 30% a 45% tvs, sušina najmenej 49% alebo 52%
  • Senická tehla - s obsahom 30% a 45% tvs, sušina najmenej 52% alebo 55%
  • Tekovský salámový syr
  • Gouda – s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 54%
  • Castelan – s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 54%
  • Eidamský blok Liptov – s obsahom 42% tvs, sušina najmenej 52%
  • Kriváň - s obsahom 53% tvs, sušina najmenej 56%
  • Chabovec – s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 56%



Sun Sun Sun ×