mlieko.sk

Parené syry

Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (Korbáčiky, Parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).

Najznámejšie druhy našich syrov:

Oštiepok

Syr v tvare elipsoidu s pôvodnou ornamentikou o hmotnosti cca
500 g; vyrába sa v neúdený i údený, ktorý má žltohnedú farbu. Dodáva sa s nasledovnými obchodnými názvami:



  • z kravského mlieka:
      - Zvolenský oštiepok s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 57%
      - Oravský oštiepok, 43% a 48% tvs, sušina najmenej 52%
      - Tvrdošínsky parený oštiepok – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 46%
      - Gazdovský oštiepok
      - Bánovecký oštiepok – s obsahom 40% tvs
  • z ovčieho mlieka:
      - Ľubčiansky oštiepok – s obsahom 43% tvs, sušina najmenej 60%
  • Oštiepok v polovičnej forme, tzv polooštiepok a to s názvami:
      - Polooštiepok – s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 52%
      - Gazdovecký polooštiepok 48% tvs, sušina najmenej 52%
      - Bánovecký polooštiepok – s obsahom 40% tvs

Parenica

  • Parený syr v typickom tvare stočenej stuhy; s obsahom od 30% tvs do 50% tvs.
      - Parenica – s obsahom 31% tvs, sušina najmenej 44%
      - Bánovecká parenica – s obsahom 35% a 40% tvs
      - Gazdovská parenica
      - Oravská parenica – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 46%

Korbáčik a Korbáčik nite

Parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika. Obľubujú ich „veľkí“ i „malí“ konzumenti. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku v sušine.
  - Oravské syrové tyčinky – s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
  - Oravské syrové nite - s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
  - Bánovecký korbáčik - s obsahom 35% a 40% tvs

Druhy ďalších vyrábaných parených syrov:

  • z kravského mlieka
      - Inovec – s obsahom 30% tvs
      - Bebrava - s obsahom 40% tvs
      - Koliba - s obsahom 30% a 40% tvs, sušina najmenej 46%
      - Kaškaval – s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%
      - Vartáš – parený salámový syr s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 53%
      - Oravan údený – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 50%
      - Primáš - s obsahom 30% tvs, sušina najmenej 48%
      - Mozzarella – bochníkový tvar, bez nálevu, s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 50%
  • z ovčieho mlieka
      - Kaškaval ovčí - s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%



Sun Sun Sun ×