mlieko.sk
Parené syry
Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (Korbáčiky, Parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).
Najznámejšie druhy našich syrov:
Oštiepok
Syr v tvare elipsoidu s pôvodnou ornamentikou o hmotnosti cca
500 g; vyrába sa v neúdený
i údený, ktorý má žltohnedú farbu. Dodáva sa s nasledovnými obchodnými názvami:
- z kravského mlieka:
- Zvolenský oštiepok s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 57%
- Oravský oštiepok, 43% a 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Tvrdošínsky parený oštiepok – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 46%
- Gazdovský oštiepok
- Bánovecký oštiepok – s obsahom 40% tvs - z ovčieho mlieka:
- Ľubčiansky oštiepok – s obsahom 43% tvs, sušina najmenej 60% - Oštiepok v polovičnej forme, tzv polooštiepok a to s názvami:
- Polooštiepok – s obsahom 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Gazdovecký polooštiepok 48% tvs, sušina najmenej 52%
- Bánovecký polooštiepok – s obsahom 40% tvs
Parenica
- Parený syr v typickom tvare stočenej stuhy; s obsahom od 30% tvs do 50% tvs.
- Parenica – s obsahom 31% tvs, sušina najmenej 44%
- Bánovecká parenica – s obsahom 35% a 40% tvs
- Gazdovská parenica
- Oravská parenica – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 46%
Korbáčik a Korbáčik nite
Parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika. Obľubujú ich „veľkí“ i „malí“ konzumenti. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku v sušine.- Oravské syrové tyčinky – s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
- Oravské syrové nite - s obsahom 25% tvs, sušina najmenej 48%
- Bánovecký korbáčik - s obsahom 35% a 40% tvs
Druhy ďalších vyrábaných parených syrov:
- z kravského mlieka
- Inovec – s obsahom 30% tvs
- Bebrava - s obsahom 40% tvs
- Koliba - s obsahom 30% a 40% tvs, sušina najmenej 46%
- Kaškaval – s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%
- Vartáš – parený salámový syr s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 53%
- Oravan údený – s obsahom 40% tvs, sušina najmenej 50%
- Primáš - s obsahom 30% tvs, sušina najmenej 48%
- Mozzarella – bochníkový tvar, bez nálevu, s obsahom 45% tvs, sušina najmenej 50% - z ovčieho mlieka
- Kaškaval ovčí - s obsahom 50% tvs, sušina najmenej 60%
Túto stránku Vám prinesol www.skar.sk