mlieko.sk
Konzumné mlieko
Konzumné mlieko sa vyrába z kravského mlieka, ktoré sa označuje názvom „konzumné mlieko“, ale aj z kozieho mlieka, ktoré sa označuje ako „konzumné kozie mlieko“. Konzumné mlieko je zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka a obsahujú:
- výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku
- látky pre energetické zabezpečenie existencie organizmu
- zdroj minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov
- zdroj esenciálnych prvkov, ktoré organizmus nie je schopný syntetizovať.
Druhy konzumného mlieka podľa množstva tuku:
- mlieko plnotučné neštardardizované – mlieko s obsahom tuku najmenej 3,50% hmotnostných, ktoré nebolo zmenené po nadojení ani prídavkom ani odstránením mliečnych tukov, alebo zmiešaním s mliekom, ktorého prirodzený obsah tuku bol zmenený,
- mlieko plnotučné štandardizované – mlieko s obsahom tuku najmenej 3,50% hmotnostných,
- mlieko čiastočne odtučnené – mlieko o množstve tuku najmenej ako 1,50% hmotnostných a najviac ako 1,80% hmotnostných,
- mlieko odtučnené (odstredené) – mlieko o množstve tuku najviac 0,5% hmotnostného.
Druhy konzumného mlieka podľa spôsobu tepelného ošetrenia:
- pasterizované,
- vysokopasterizované,
- ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT)
- sterilizované.
Túto stránku Vám prinesol www.skar.sk