mlieko.sk

Čerstvé a mäkké syry

Medzi čerstvé syry patria všetky druhy, ktoré sú charakteristické dobrým prekysnutím syra po výrobe a môžu sa konzumovať po jej ukončení. Vyrábajú sa o rôznom obsahu tuku (odtučnené až po vysokotučné), o rôznej sušine i rozdielnej konzistencie (hrudkovitej, mäkkej až polotvrdej).

Druhy syrov zaradených do tejto skupiny:

  • vyrobené z kravského mlieka:
      - Tvarohy
      - Ricotta - čerstvý srvátkový syr
      - Cottage cheese - bez i s ochutením s obsahom tuku 4,0 – 4,6 na 100 g syra
      - Kravský hrudkový syr, nazývaný i Mliekarenská hrudka , 45% tvs, sušina 45%
      - Syrové torty – kombinácia rôznych druhov syrov
  • vyrobené z ovčieho mlieka:
      - Merino – s obsahom 45% tvs, sušina 54%
      - Ovčí hrudkový syr
  • syry v soľnom náleve:
      - Feta – slaný syr naložený buď v soľnom náleve alebo v oleji bez a s ochutením
      - Akawi – slaný biely syr



Sun Sun Sun ×